Kaleien is een techniek waarmee u de gevel bekleedt met kalkpleister en kalkverf. Dit beschermt uw gevel tegen doorslaand vocht en de groei van mossen of schimmels, omdat de kalk in kalei het vocht uit de muren trekt. Kortom, kalei is gevelbekleding met een vochtwerende werking, die de muren opfrist en tegelijkertijd het damp-open systeem van de muren in stand houdt. Met andere woorden,  waterdamp en vocht kunnen van binnen naar de buitenlucht ontsnappen en blijven niet in huis gevangen zitten. Dergelijke vochtregulatie houdt een gezonde leefomgeving in stand.

De gevel kaleien gebeurde oorspronkelijk in de typische witte uitvoering, maar vandaag zijn er verschillende kleurenvariaties in kalkverf en ook verschillende stijlen – van glad tot zeer korrelig – in pleister mogelijk. De kleurenvariaties zijn ontstaan, omdat een kaleilaag niet overschilderd kan worden met normale verf. Door het gebruikt van kaleiverf ondervindt u geen enkele beperking in kleurrijke uitdrukking.

Gevel kaleien laten doen door specialisten of doe-het-zelf

gevel kaleienKaleien is een tijdrovende klus, omdat u voor goede dekking verschillende lagen moet aanbrengen. Dit neemt niet weg dat u het karwei prima ofwel zelf kan uitvoeren, of door specialisten kan laten doen die een perfecte dekking garanderen.

Stel: u wilt uw gevel (laten) kaleien, maar deze verkeert in slechte staat. Dan kunt u allereerst een gevelreiniging en/of -herstelling laten uitvoeren, al naargelang nodig.

Voordelen van kaleien

Wanneer de gevel van uw woning er nogal afgeleefd uitziet, is kaleien een uitstekende manier om het een metamorfose te geven. De kalei kan namelijk grauwe bakstenen en kleine oneffenheden camoufleren. Het opfrissende aspect is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom klanten hun gevel laten kaleien. Anderzijds biedt de beschermende factor van de kalklaag, die de gevel beter beschermt tegen regeninslag, een groot voordeel. U bent er bovendien niet veel onderhoud aan kwijt, hoewel u de laag na maximum 10 jaar moet herschilderen om op te frissen. Dit vanwege de invloed van weer, wind, zon en vervuiling.