Gevelbekleding wordt enerzijds toegepast ter bescherming van de gevel tegen aantasting door de elementen of door vervuiling. Fijn stof, roet, extreme weersomstandigheden en Uv-stralen beschadigen in de loop der jaren uw gevel. Zelfs met hoog kwalitatieve gevelbekleding loont het om de zoveel jaar gevelherstelling te laten uitvoeren, eventueel gevolgd door een hydrofuge om uw gevel vocht- en vuilafstotend te maken. Deze behandelingen renoveren de beschermende functie van de gevel en voorkomen problemen met regeninslag en doorslaand vocht.

Gevelbekleding kan ook gebruikt worden wanneer de oorspronkelijke gevel zo zwaar beschadigd is dat ze zelfs na degelijke herstelling geen stijlvol aanzicht meer biedt. Anderzijds kan gevelbekleding tegelijkertijd uw huis verfraaien als u om puur esthetische redenen op uw huidige gevel uitgekeken bent.

Soorten gevelbekleding

Gevelbekleding bestaat in een scala aan opties, elk met hun eigen voordelen. We overlopen hier een aantal keuzemogelijkheden.

Leisteen

Leisteen is een duurzaam natuurlijk product dat goed isoleert en de muur laat ademen. Het kan in verschillende vormen en varianten toegepast worden. Daarnaast is het een goedkope manier om de gevel te bekleden, wat het zeer efficiƫnt maakt voor dit gebruik. Let wel dat leisteen an sich niet voldoende is om doorslaand vocht te voorkomen. Daarom is het verstandig om, als u voor deze gevelbekleding kiest, het te combineren met een hydrofuge om de muur waterdicht te maken.

Houten gevelbekleding

Een houten bekleding biedt natuurlijke isolatie en voorziet uw woning van een fraai, typerend aanzicht. De houten stoffering kan zowel rechtstreeks op de oude gevel als op een extra isolatielaag geplaatst worden. Behalve karakter heeft hout het voordeel een duurzame, weerbestendige vorm van bekleding voor uw gevel te zijn.

Steenstrips

Steenstrips kunnen op nieuwbouw aangebracht worden, maar ze zijn ook handig na een opknapbeurt van uw oude gevel. Steenstrips kunnen, net als de houten variant, ofwel rechtstreeks op de muur, ofwel op een isolerende laag geplaatst worden. Daarnaast beschikken ze over hetzelfde authentieke karakter als baksteen, zonder dat ze de extra fundering van baksteen nodig hebben.